Tilbage

Genopbygningen af Tyra II går ind i næste fase

Esbjerg, den 3. april 2022: TotalEnergies EP Danmark og partnerne i Dansk Undergrunds Consortium, Noreco og Nordsøfonden, kan i dag annoncere en vellykket start på forårets installationskampagne på Tyra-feltet.

I dag kl. 11.20 fik de to kranførere på verdens største kranskib, Heerema Marine Contractors’ Sleipnir, grønt lys til at løfte den første af seks nye Tyra II-strukturer. Kl. 17.20 var den sidste af tre 3.485 tons tunge brøndhoved- og stigrørsplatforme på Tyra Vest succesfuldt installeret.

”Med installationen af  brøndhoved- og stigrørsplatformene til Tyra Vest tager vi hul på forårets installationskampagne. Det vil bringe os et vigtigt skridt nærmere færdiggørelsen af Tyra II – Danmarks nye knudepunkt for naturgas. I de kommende uger vil alle platforme, undtagen procesplatformen, være installeret i Nordsøen. Det, der kan ligne at flytte rundt på legetøjsblokke, er faktisk en meget kompleks opgave, som kræver mange års forberedelse og den højeste præcision under udførelsen. Ligesom piloter før take-off følger vores team en meget grundig og detaljerett manual udarbejdet af løfte- og installationseksperter”, siger Lars Bo Christiansen, Tyra Genopbygningsprojektets Viceprojektdirektør for TotalEnergies EP Danmark.

De tre Tyra Vest brøndhoved- og stigrørsplatforme ankom til Rotterdam i februar, hvor de blev løftet ombord på Sleipnir. Her tog de et pitstop for at afvente det optimale tidspunkt til at blive installeret i den danske Nordsø i løbet af april. Den 30. marts indledte Sleipnir, sammen med de tre platforme og den 260 mand store besætning, den 527 kilometer lange rejse til Tyra-feltet, hvor de ankom 48 timer senere. Da teamet havde afsluttet alle de sidste kontroller af platformene og fjernet søbefæstelsen fra Vest-platformene, blev løfteaktionen sat i gang. Arbejdet med løft af platforme og efterfølgende samling og svejsning tager ca. to uger. I alt løfter Sleipnir to gangbroer samt fire platforme, som omfatter de tre brøndhoved- og stigrørsplatforme og den nye Tyra II beboelsesplatform.

–    Se billeder af installationskampagnen her.

Fakta om installationen

  • 260 personer er ombord på Sleipnir for at udføre installationen af fire platforme og to gangbroer inden for to uger – de platforme der løftes, er beboelsesplatformen samt de tre Tyra Vest-brøndhoved- og stigrørsplatforme.
  • Sleipnir er verdens største kranskib. Det har to enorme kraner som kan løfte en vægt på op til 20.000 tons. Kranskibet er 220 meter langt og 102 meter bredt – det svarer til cirka 3 fodboldbaner.
  • Sleipnir deltog i arbejdet med at nedtage de gamle Tyra-strukturerog hjalp med at installere både de nye platform-ben i september 2020 samt de første nye Tyra II-platforme i september 2021.

Brøndhoved- og stigrørsplatforme til Tyra Vest

  • De tre brøndhoved- og stigrørsplatforme vejer tilsammen 3.485 tons. De blev installeret en efter en af Sleipnir på bare 6 timer.
  • Kranførerne sænket modulerne ned over en såkaldt ’guidepind’ på kun 1 meter i diameter for at få platformen sikkert på plads. Samtidigt er det vigtigt, at brøndrørene til undergrunden ikke beskadiges

Tyra II beboelsesplatform

  • Beboelsesmodulet består af 7 etager inklusiv en helikopter landingsplads, vejer 5.584 tons og er 32,5 meter højt – det svarer til højden af Esbjergs Vandtårn. Dette modul bliver det tungeste, der bliver løftet under forårets løftekampagne.
  • De to 2,1 meter høje og 1,7 meterbrede stikkegler, som er placeret i bunden af beboelsesplatformen, vil hjælpe kranførerne med at sætte modulet præcist på platformbenene.
  • Fremover vil medarbejderne på Tyra II få en endnu mere sikker arbejdsplads, da procesplatformen og beboelsesplatform er adskilt af en 85 meter lang bro.Det nye design har  fokuseret på sikkerhed, effektive arbejdsgange og generelt velvære. Modulet er udstyret med tre redningsbåde og  tre brandpumper der er i stand til at levere 8.250.000 liter vand i timen – svarende til det gennemsnitlige daglige vandforbrug for 1,8 millioner danskere ( et forbrug på 106 liter per person per dag).