Ny Tyra-procesplatform tager nu på 8.700 sømil lang rejse
TotalEnergies EP Danmark A/S og partnerne i Dansk Undergrunds Consortium – Noreco og Nordsøfonden – kan i dag melde om en vellykket udsejling af den nye Tyra II-procesplatform.
Esbjerg, 1. september 2022 – TotalEnergies EP Danmark A/S og partnerne i Dansk Undergrunds Consortium – Noreco og Nordsøfonden – kan i dag melde om en vellykket udsejling af den nye Tyra II-procesplatform.
I dag kl. 10.15 lokal tid startede det 17.000 tons tunge procesmodul rejsen vestover fra McDermotts værft i Batam, Indonesien ombord på transportskibet GPO Emerald. Procesplatformen har været under konstruktion siden oktober 2018, og der er brugt mere end 18,8 millioner arbejdstimer på at bygge det.
Den lange rejse fra Asien til den danske Nordsø vil tage omkring 30 dage, og den vil føre platformen gennem Suezkanalen, hvor transportskibet tager ekstra ballast ombord for at toppen af platformen kan passere under broen med en afstand af mindre end to meter.
Ved ankomsten til Tyra-feltet vil procesmodulet blive løftet på plads som den sidste af de otte platforme, der skal udgøre Danmarks nye knudepunkt for naturgasproduktion – Tyra II. På grund af modulets enorme vægt er kun ét kranfartøj i hele verden – Heerema Marine Contractors Sleipnir – i stand til at udføre dette verdensrekordløft.
Nu hvor procesplatformen har forladt værftet, vil de kommende aktiviteter på Tyra Genopbygningsprojektet ske offshore på Tyra-feltet, hvor der arbejdes på at sætte strøm i de installerede platforme og forbinde dem med den eksisterende Nordsø-infrastruktur.
Lars Bo Christiansen, Tyra Genopbygningsprojektets Viceprojektdirektør for TotalEnergies EP Danmark A/S, siger:
Udsejlingen af den nye Tyra II procesplatform er en milepæl for Tyra Genopbygningsprojektet, da det markerer afslutningen på al konstruktion på land. Herefter vil det resterende arbejde på Tyra II foregå i den danske Nordsø, hvor vi har brug for fuld støtte fra offshore specialister fra Danmark og hele verden. Størrelsen og omfanget af vores nye procesplatform er imponerende, og vi ser meget frem til at få installeret og forbundet det sidste store modul med de resterende platforme på Tyra-feltet i løbet af den næste måned.
Fakta om procesplatformen
- Platformen er 17.000 tons tung, 47 meter høj og måler cirka 16.300 kvadratmeter – svarende til størrelsen af mere end to fodboldbaner.
- Den består af 19 rum herunder luftkompressorrummet, flere værksteder og strømforsyningsrummet. Platformens kablerne ville strække sig 783 kilometer hvis de sættes sammen – svarende til afstanden fra Esbjerg til Amsterdam.
- Procesplatformen er bygget med produkter og materialer i højeste kvalitet, og der er sensorer placeret på alt det kritiske udstyr (f.eks. kompressorer, pumper, varmeapparater), som løbende indsamler data og vil give kontrolrumsoperatørerne mulighed for at overvåge tilstanden af Tyra II døgnet rundt.
- Med brugen af ny teknologi og moderniserede arbejdsprocesser forventer TotalEnergies, at Tyras driftseffektivitet vil stige fra dets nuværende gennemsnit på omkring 80 % til mere end 90 % når feltet producerer igen. Elektrisk drevne udstyrsmotorer, der forsynes med strøm fra gasturbinegeneratorerne, er blot en af bidragyderne til dette.
- Procesplatformen vil være i stand til at behandle 300 millioner standard kubikfod gas om dagen, som kommer fra både Tyra og fem ubemandede satellitfelter, nemlig Tyra Sydøst, Harald, Valdemar, Svend og Roar.
Fakta om Tyra Genopbygningen
- TotalEnergies er operatør på Tyra-feltet på vegne af DUC – et partnerskab mellem TotalEnergies (43,2%), Noreco (36,8%) og Nordsøfonden (20%).
- Tyra er Danmarks største naturgasfelt. Før feltet blev lukket for genopbygning, var det centrum for bearbejdning og eksport af mere end 90% af den naturgas, der blev produceret i den danske Nordsø.
- Genopbygningen af Tyra blev nødvendig, da havbunden under platformene var sunket som følge af mange års udvinding fra det underliggende kalklag.
- Genopbygningen af Tyra-feltet omfatter tre hovedelementer: Nedtagning samt genanvendelse og bortskaffelse af de gamle Tyra-platforme; Genbrug og 13 meters forlængelse af de nuværende platformben på seks platforme, som vil få nye overdele (topsides); samt en helt ny procesplatform og en helt ny beboelsesplatform
- Når det genopbyggede Tyra II er tilbage i produktion, forventes det at levere
2,8 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket svarer til 80% af den forventede danske gasproduktion. - Tyra II vil levere naturgas med 30% mindre CO2 emissioner fra produktionen og vil yde et væsentlig bidrag til den danske forsyningssikkerhed ved at reducere Danmarks og EU’s afhængighed af russisk gas.
TotalEnergies mediekontakt:
Thorkild Diness Jensen / Head of External Communications for TotalEnergies Danmark / +45 20 20 42 36 / thorkild-diness.jensen@totalenergies.com
Supplerende materiale:
Hent relevante billeder og videoer af procesplatformen og udsejlingen fra Indonesien her.
Om TotalEnergies i Danmark
TotalEnergies er Danmarks ledende olie og gasvirksomhed med en bred og international arbejdsstyrke på ca 1.200 medarbejdere. Vi er ansvarlige for 85% af olieproduktionen og 97% af gasproduktionen i Danmark og står for udviklingen af et af de førende CO2-lagringsprojekter, som forventes at kunne lagre flere millioner tons CO2 i de udtjente olie- og gasfelter i Nordsøen. TotalEnergies’ operation har været aktiv i mere end et halvt århundrede og repræsenterer et vigtigt bidrag til den danske økonomi, energiforsyning og beskæftigelse. Udover olie- og gasaktiviteterne arbejder TotalEnergies på at etablere nye forretningsaktiviteter inden for offshore vind, solenergi og andre vedvarende energiformer.
Om TotalEnergies
TotalEnergies er et globalt multi-energiselskab, som producerer og markedsfører en bred vifte af energiformer: olie og biobrændsel, naturgas og grønne gasser, vedvarende energi og elektricitet. Vores mere end 100.000 medarbejdere har fuldt fokus på energiformer, der er stadigt billigere, renere, mere pålidelige og tilgængelige for så mange mennesker som muligt. TotalEnergies er aktiv i mere end 130 lande og har bæredygtig udvikling i centrum af alle virksomhedens projekter og operationer for at bidrage til menneskers velvære.