Tilbage

3. 2. 1 – Action! – Tæppet går til verdens største løft

Absolut intet er overladt til tilfældighederne. Alt er koreograferet ned til mindste detalje og alle har en rolle, som var det en Hollywood produktion når den største platform - procesanlægget på 16.600 tons – løftes på plads på 6 ben ude i Nordsøen in 2022.

Det er en vægt svarende til mere end to Eiffeltårne og et omfang på halvanden fodboldbaner, der i ét løft bliver hævet op og sat på plads af verdens største flydende kran.

Procesplatformen indeholder Tyra II feltets produktionsanlæg. Det er her naturgasen bearbejdes før den bliver sendt videre ind på land.

Det er et anlæg med en højde på mere end 54 meter, der skal stå på 6 ben 28 meter over havoverfladen. Når installeringen af procesplatformen bliver sat i gang, er det i sig selv en enestående bedrift. Der bliver nemlig sat verdensrekord i det tungeste kranløft nogensinde foretaget på åbent hav, når den enorme platform sættes på plads.

Et Hollywood manuskript
Sådan beskriver Jens Kolster det arbejdet, der udføres når modulet skal løftes på plads. Han er Decommissioning, Transport & Installation Manager for Tyra Genopbygningen hos TotalEnergies EP Danmark.

– Det hele følger en meget grundig og gennemarbejdet manual lavet af ingeniører, eksperter og fagfolk. Alt bliver udført punktvis og de mere end 200 involverede personer har alle en fast defineret rolle.

Det kræver koordinering når det skal sænkes ned på 6 eksisterende ben, der står ude i Nordsøen med 40 meter ned til bunden

- Jens Kloster, TotalEnergies EP Danmark

I hovedrollerne er de to kranførere, der fra hver sin krankabine  skal udføre det imponerende løft med en præcision helt ned til få millimeter, forklarer Jens Kolster og fortsætter

– Det hele følges meget stringent. Gør først dette og så dette. Sæt et flueben. Det er ligesom når piloten, løber en tjekliste igennem inden man går i luften i et fly. Sådan arbejder de to kranførere fremad siddende 50 meter oppe i luften – med procesplatformen hængende i hver sin krog. Det kræver koordinering når det skal sænkes ned på 6 eksisterende ben, der står ude i Nordsøen med 40 meter ned til bunden.

For at være helt ærligt, er det enorme kranskib meget specielt og ikke ligesom andre af sin art. Man kan godt betegne det som et hotel. Men det må du ikke sige til vores familier derhjemme”

- Jens Kloster, TotalEnergies EP Danmark

Den vigtigste rekvisit – verdens største flydende kran
Procesplatformen er bygget i Batam i Indonesien og derefter sejlet til Danmark i 2022 i ét stykke.

Efter ankomsten til Nordsøen går selve installationen i gang og kranskibet, Sleipnir, der med sine 220 meter er længere end fire olympiske swimmingpools, tager over.

Det enorme fartøj skal bruge begge sine to kraner, der hver kan løfte 10.000 tons, for at sætte den tunge platform på plads.

Her er stabilitet og ro en afgørende faktor. Heldigvis er Sleipnir et særdeles sødygtigt farttøj. Det forklarer Jens Kloster.

– I gamle dage ville man sejle frem til arbejdsområdet og lægge anker, men i dag er ankerene skiftet ud med intelligent styring der hele tiden holder fartøjet i position. Det vil sige, at det enorme skib flyder på havet, men holder sin position helt præcist ved hjælp af et kompliceret positioneringssystem. Skibet måler vejr, vind og bølgeforhold live og bruger det til at kompensere og holde skibet fuldstændig stabilt hele tiden. Det er det mest avancerede system i verden og gør at det enorme fartøj kun bevæger sig få cm, selv i hårde vind- eller bølgeforhold, fortæller Jens Kloster.

Et flydende hotel
Selve løftet er den tungeste opgave, der til dato er udført i verden. Det tager omkring 6 timer og den samlede arbejdsperiode med løft af platformen og efterfølgende samling og svejsning tager omkring 10 dage. Heldigvis behøver mandskabet ombord ikke kede sig imens.

– For at være helt ærligt, er det enorme kranskib meget specielt og ikke ligesom andre af sin art. Man kan godt betegne det som et hotel. Men det må du ikke sige til vores familier derhjemme, griner Jens Kloster og fortæller om livet ombord.

– Der er flere sportsbaner og indendørsaktiviteter, og vi har afholdt turneringer derude blandt andet i basketball og bordtennis. Hvis vejret er godt, fylder vi den udendørs pool. Maden også rigtig god. Det er tæt på, at man er nødt til at gå på kur når man har været derude. Heldigvis er der også et stort fitnessrum ombord, smiler Jens Kloster.

Fakta:

  • Tyra II process platformen er 110 meter lang, 40 meter bred og 54 meter høj.
  • Den vejer 16.600 tons.
  • Med udstyr vil platformen komme til at veje 21.000 tons.
  • Feltets højeste punkt vil være et skorsten 160 meter over havoverfladen.