Tilbage

Hvordan opfylder man 64.518 ønsker til en bolig?

Det er ikke mange, der kan sige, at de har designet et 7-etagers hotel på stålben, med plads til 80 beboere, 360 graders havudsigt, restaurant, vaskeri, hospital, laboratorium og helikopterdæk på toppen - 225 km ude i Nordsøen.

Det kan Lise Bruun. Hun er arkitekten bag beboelsesplatformen på Tyra II.

Tilbage i 2015 satte hun de indledende streger til det, der bliver rammerne for de ansattes arbejde, samvær, søvn, aktiviteter og fritid, døgnet rundt, mens de opholder sig på Tyra II ude i Nordsøen.

Beboerne er med til at beslutte

Designprocessen startede helt grundlæggende med at lytte til de kommende beboeres ønsker. Det førte til 64.518 forslag, bemærkninger og kommentarer, hvor ventilerede skabe, udstyr til vaskeriet og et rekreativt udendørsområde blot var nogle af de ønsker, Lise Bruun skulle forsøge at imødekomme. Ikke en nem opgave, når der samtidig skal tages højde for sikkerhed, regler, arbejdsforhold, støj, teknik og ikke mindst, at det hele skal indrettes på stærkt begrænset plads.

– Det er altid et spørgsmål om kompromiser. Den største udfordring er at udnytte kvadratmeterne bedst muligt indenfor kravene, uden det går ud over funktionaliteten. Der er som sådan ikke overflødige kvadratmeter eller udstyr, der ikke har en funktion herude, forklarer Lise Bruun.

Vi har brug for løsninger og materialer, der kan holde i mange år. Det er bare lidt mere besværligt at lave noget om eller reparere 225 km ude i Nordsøen

-Lise Bruun

Så en stor del af opgaven i designet af Tyra II har været at få 7 etagers stålkonstruktion fyldt med avanceret teknik og sikkerhedsforanstaltninger til også at være et rigtigt hjem for de ansatte.

Jeg forsøger at skjule tekniske installationer såsom rør, kabler og andet udstyr, der hvor medarbejderne bor. Målet er, at den del rent faktisk ligner et hjem og ikke kun en arbejdsplads ude i Nordsøen. Det er specielt i de områder, hvor de opholder sig i fritiden, så de kan føle sige hjemme, når de er langt væk hjemmefra.

Jeg forsøger at skjule tekniske installationer såsom rør, kabler og andet udstyr, der hvor medarbejderne bor. Målet er, at den del rent faktisk ligner et hjem og ikke kun en arbejdsplads ude i Nordsøen

- Lise Bruun

Dansk kvalitet og design
Derfor er der også for første gang på en dansk platform i Nordsøen blevet lagt gulvtæpper i alle soverum og opholdsrum. Møbler, lamper, gardiner og andet interiør er fra velkendte danske producenter. Fordi det skal afspejle en dansk arbejdsplads, og der skal være noget medarbejderne kan genkende, så de føler sig hjemme. Men også fordi en beboelsesplatform i Nordsøen kræver kvalitetsprodukter, der kan vedligeholdes og holde til at blive brugt.

– Vi har brug for løsninger og materialer, der kan holde i mange år – både af udseende og funktionalitet. Det er bare lidt mere besværligt at lave noget om eller reparere 225 km ude i Nordsøen fremfor på land. Vi er også nødt til at specialfremstille meget af interiøret, fordi det ikke må kunne antænde let. For eksempel bliver træ og finer til møbler fremstillet, så det er brændhæmmende. Det samme er tæpperne. Ligesom sofaer og madrasser bliver fremstillet med skum og polstring, der er brandhæmmende.

Den største udfordring er at udnytte kvadratmeterne bedst muligt indenfor kravene, uden det går ud over funktionaliteten

- Lise Bruun

Men én ting er at opfylde krav til sikkerhed, respektere teknik og pladsmæssige begrænsninger. Noget andet er at imødekomme en bred smag.

– De fleste har en mening om, hvad der er godt design, og hvordan smukt ser ud. Så det er også en del af min opgave at navigere i det og vælge materialer og farver, der er praktiske, tidssvarende og appellerer til en bred smag.

Sammenhold for hverdagen til at hænge sammen
En vigtig forudsætning for, at indretningen af Tyra II fungerer godt, er muligheden for at være sammen. Derfor er der for første gang på en fast platform i Danmark et udendørs rekreativt område med bænke og borde samt naturligvis havudsigt. Men der er også indrettet en række fællesrum og muligheder for at dyrke fitness, sport og aktiviteter sammen.

– Gode kolleger er vigtige, og her er man sammen mange timer i døgnet. Derfor vil vi gerne støtte fællesskabet og rammerne omkring det – også når de har fri. Vi har erfaret fra andre felter, at når de kender hinanden godt, arbejder de tættere sammen og stoler på hinanden. Derfor har vi blandt andet samlet fællesområderne, så beboerne i fritiden ikke spredes over platformens etager, men møder hinanden samme sted. Og vi har indrettet områderne med møbler og udstyr, der indbyder til fællesskab og aktivitet.

Det skal man bruge for at bygge Tyra II

 • Vægge:

  0  m²

  Lofter

  0  m²

 • Vinyl

  0  m²

  Gulvtæppe

  0  m²

 • Fugefrie vådrumsgulve

  0  m²

  Anti-statiske måtter

  0  m²

Tyra II består af

214 Rum fordelt på 3500 m²
80 enkeltværelser til beboerne, alle med dagslys og tilhørende privat badeværelse med gulvvarme

Tyra II indeholder Nordsøens første elevator.

Det skal man bruge for at bygge Tyra II

206 Indvendige døre
133 Vinduer
92 toiletter
100 håndvaske

Vand i hanerne
Drikkevand kan Tyra II også levere. Et anlæg på platformen kan omdanne op til 200 liter havvand i drikkekvalitet pr. person hver dag. Det bliver brugt til bad, toilet, madlavning og madtilberedning, tøjvask, rengøring, opvask osv. Beregnet på maksimal belægning på 80 personer svarer det til en daglig vandforsyning på 16.000 liter.

Alt skal brandsikres
Der er meget høje krav til sikkerheden, herunder også brandsikkerheden.
Vægge, lofter, gulve, møbler, isolering, gardiner eller med andre ord stort set alle bygningsdele eller udstyr i beboelsen skal være lavet af ikke-brændbare eller brandhæmmende materialer.
Indretningen skal være sikker, logisk og overskuelig både i forbindelse med daglige aktiviteter og i en nødsituation.

Flere historier