Tilbage

Kranløft af den sidste Tyra II-platform sætter verdensrekord

Esbjerg, 4 oktober 2022 – I dag kl. 8:27 landede den største Tyra II-platform sikkert på de sidste tilbageværende platformben i Tyra-feltet. Løftet af den 17.000 tons tunge procesplatform slog verdensrekord som det tungeste kranløft, der nogensinde er foretaget til søs.

Intet blev overladt til tilfældighederne, da de to kranførere med hjælp fra mere end 260 offshore-arbejdere om bord på verdens største kranskib, Sleipnir, løftede, hvad der svarer til vægten af mere end to Eiffeltårne. Kranløftet er blevet forberedt i årevis, og hvert eneste trin før, under og efter operationen er beskrevet i en flere hundrede sider lang manual udarbejdet af Heerema Marine Contractors og TotalEnergies.

Efter procesplatformens ankomst til Tyra-feltet den 3. oktober, gik offshore-besætningen straks i gang med arbejdet og begyndte at fjerne fastgørelsen under den 47-meter høje platform, som har været med til at sikre en sikker og stabil rejse fra Indonesien. Takket være gode vejrforhold fik kranførerne grønt lys til at løfte platformen til sin endelige position mindre end 24 timer efter ankomsten og fire dage før den oprindelige tidsplan.

Det krævede en masse koordinering, hestekræfter og præcision, da besætningen på Sleipnir skulle installere den enorme procesplatform. Med to krankroge løftede teamet procesplatformen op i luften fra det tunge transportskib GPO Emerald. Bagefter hævede de den med ni meter og sejlede en sømil hen til den sidste ben for at sænke den ned på den.  

I de kommende uger vil de sidste Tyra II-brikker i form af to broer og et flare-tårn blive installeret. Når alt er svejset sammen, vil installationsteamet give stafetten videre til Hook-up og Commissioning-teamet, der vil fokusere på at færdiggøre og sætte strøm i de installerede platforme og tilslutte dem til den eksisterende infrastruktur i Nordsøen.

Endelig er Tyra II kommet på plads. Teamet har forberedt dette verdensrekordløft i mange år, og det var virkelig imponerende at se, hvordan alt gik op i en højere enhed, da verdens største kranfartøj Sleipnir placere den enorme nye procesplatform i løbet af bare seks timer. Jeg er meget tilfreds med, at vi nu er lidt foran tidsplanen, selvom meget endnu kan ske. Kun tre kranløft tilbage – og så vil vores nye Tyra II være på plads.

siger Lars Bo Christiansen, Project Director Deputy for TotalEnergies EP Denmark A/S.

Fakta om installationen 

 • Mere end 260 personer udfører løftet af procesplatformen, to broer og et flare-tårn ombord på Sleipnir i oktober 2022. 
 • Sleipnir er verdens største kranskib fra TotalEnergies EPC-entreprenør Heerema Marine Contractors. Sleipnirs to store kraner kan løfte en vægt på op til 20.000 tons. Fartøjet er 220 meter langt og 102 meter bredt – en størrelse svarende til ca. 3 fodboldbaner.  
 • Sleipnir har været en del af ombygningen af Tyra-feltet og hjalp med at installere de nye platformsben i september 2020 samt de resterende nye Tyra II-moduler, herunder indkvarteringsmodulet, seks brøndhoved- og stigerørsplatforme og fire broer i september 2021 og april 2022. 

Fakta om procesplatformen 

 • Platformen er 47 meter høj, måler et samlet etageareal på 16.300 kvadratmeter, og er 17.000 tons tung – svarende til vægten af mere end to Eiffeltårne. 
 • Procesplatformen vil være i stand til at behandle 300 millioner standard kubikfod gas om dagen, som kommer fra både Tyra og fem ubemandede satellitfelter, nemlig Tyra Sydøst, Harald, Valdemar, Svend og Roar. 
 • Procesplatformen er bygget med produkter og materialer i højeste kvalitet, og der er sensorer placeret på alt det kritiske udstyr (f.eks. kompressorer, pumper, varmeapparater), som løbende indsamler data og vil give kontrolrumsoperatørerne mulighed for at overvåge tilstanden af Tyra II døgnet rundt. 
 • Med brugen af ny teknologi og moderniserede arbejdsprocesser forventer TotalEnergies, at Tyras driftseffektivitet vil stige fra dets nuværende gennemsnit på omkring 80 % til mere end 90 % når feltet producerer igen. Elektrisk drevne udstyrsmotorer, der forsynes med strøm fra gasturbinegeneratorerne, er blot en af bidragyderne til dette. 

Fakta om Tyra Genopbygningen 

 • TotalEnergies er operatør på Tyra-feltet på vegne af DUC – et partnerskab mellem TotalEnergies (43,2%), Noreco (36,8%) og Nordsøfonden (20%). 
 • Tyra er Danmarks største naturgasfelt. Før feltet blev lukket for genopbygning, var det centrum for bearbejdning og eksport af mere end 90% af den naturgas, der blev produceret i den danske Nordsø. 
 • Genopbygningen af Tyra blev nødvendig, da havbunden under platformene var sunket som følge af mange års udvinding fra det underliggende kalklag. 
 • Genopbygningen af Tyra-feltet omfatter tre hovedelementer: Nedtagning samt genanvendelse og bortskaffelse af de gamle Tyra-platforme; Genbrug og 13 meters forlængelse af de nuværende platformben på seks platforme, som vil få nye overdele (topsides); samt en helt ny procesplatform og en helt ny beboelsesplatform 
 • Når det genopbyggede Tyra II er tilbage i produktion, forventes det at levere
  2,8 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket svarer til 80% af den forventede danske gasproduktion. 
 • Tyra II vil levere naturgas med 30% mindre CO2 emissioner fra produktionen og vil yde et væsentlig bidrag til den danske og europæiske forsyningssikkerhed. 

TotalEnergies mediekontakt:
Thorkild Diness Jensen / Head of External Communications for TotalEnergies Danmark / +45 20 20 42 36 / thorkild-diness.jensen@totalenergies.com 

Om TotalEnergies i Danmark
TotalEnergies er Danmarks ledende olie og gasvirksomhed med en bred og international arbejdsstyrke på ca 1.200 medarbejdere. Vi er ansvarlige for 85% af olieproduktionen og 97% af gasproduktionen i Danmark og står for udviklingen af et af de førende CO2-lagringsprojekter, som forventes at kunne lagre flere millioner tons CO2 i de udtjente olie- og gasfelter i Nordsøen. TotalEnergies’ operation har været aktiv i mere end et halvt århundrede og repræsenterer et vigtigt bidrag til den danske økonomi, energiforsyning og beskæftigelse. Udover olie- og gasaktiviteterne arbejder TotalEnergies på at etablere nye forretningsaktiviteter inden for offshore vind, solenergi og andre vedvarende energiformer. 

Om TotalEnergies
TotalEnergies er et globalt multi-energiselskab, som producerer og markedsfører en bred vifte af energiformer: olie og biobrændsel, naturgas og grønne gasser, vedvarende energi og elektricitet. Vores mere end 100.000 medarbejdere har fuldt fokus på energiformer, der er stadigt billigere, renere, mere pålidelige og tilgængelige for så mange mennesker som muligt. TotalEnergies er aktiv i mere end 130 lande og har bæredygtig udvikling i centrum af alle virksomhedens projekter og operationer for at bidrage til menneskers velvære.